Bolesti lica i vlasišta

Najčešće bolesti koje zahvaćaju lice su akne, bilo u adolescentima ili odraslima, te rosacea. Od dermatoza vlasišta najčešće se susrećemo s raznim oblicima ispadanja kose, koje može biti prolazno ili trajno.

Kako možemo pomoći

  • Liječenje akni – kod mladih i odraslih
  • Liječenje rozaceae
  • Liječenje ispadanja kose i alopecije
  • Klinički pregled vlasišta, trihoskopija i digitalni trihogram

Akne

“Prištići” ili akne zahvaćaju lice i tijelo, najčešće se javljaju kod adolescenata ali mogu perzistirati i u odrasloj dobi.

Variraju od vrlo blagih oblika koji se liječe kremama s keratoliticima i antibioticima, te do težih oblika koji zahtijevaju terapiju sustavnim tetraciklinima ili retinoidom isotretinoinom.

Rosacea

U odrasloj životnoj dobi, osobito kod žena, češća je rosacea, obilježena crvenilom lica i „prištićima“ u srednjem dijelu lica, a terapija je primjena lokalnih ili sustavnih antibiotika poput tetraciklina i metronidazola, te ivermektina.

Ispadanje kose

Od dermatoza vlasišta najčešće se susrećemo s raznim oblicima ispadanja kose, koje može biti u okruglim žarištima ili difuzno, a ispadanje kose može biti prolazno kada kosa ponovno naraste nakon što se uzrok ukloni, te trajno, koje je puno složenije za liječiti.