Alergologija, upalne i autoimune bolesti kože

Najčešće alergijske bolesti kože su urtikarija, kontaktni alergijski i ekcematoidni dermatitis. U upalne i autoimune bolesti kože ubrajaju se psorijaza, vitiligo, atopijski dermatitis, alopecija areata, te bulozne bolesti kože, lupus eritematozus, dermatomiozitis i sklerodermija.

Kako možemo pomoći

  • Liječenje alergijskih bolesti kože – kontaktni dermatitisi, atopijski dermatitisi, urtikarije
  • Alergološka testiranja na inhalatorne (pelud, prašina, trave) i alimentarne alergene (hrana)
  • Epikutana testiranja
  • Obrada i liječenje psorijaze, lihen planusa i drugih eritematoskvamoznih bolesti kože
  • Liječenje buloznih dermatoza – bulozni pemfigoid, vulgarni pemfigus
  • Liječenje supurativnog hidradenitisa
  • Liječenje vitiliga
  • Obrada i liječenje lupus eritematozusa, dermatomiozitisa i sklerodermije

Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatiti je upala kože koja nastaje u kontaktu s različitim iritansima kao što su nikal, kobalt, lateks, deterdženti. Na mjestu kontakta nastaje crvenilo, otok, mjehuri, te ljuskanje i svrbež.

Kontaktne dermatitise liječimo kortikosteroidnim kremama a u otkrivanju uzročnog agensa važno je učiniti epikutano testiranje.

Po otkrivanju uzroka, taj uzročni agens treba u svakodnevnom životu i radu izbjegavati.

Numularni i atopijski dermatitis

U ostale dermatitise uzrokovane alergijskim mehanizmima spadaju i numularni dermatitis, razni oblici pruriga, te atopijski dermatitis. Iako je atopijski dermatitis češći kod djece i obično nestaje s 4. ili 5. godinom života, rjeđe se kožne promjene mogu javiti i u odrasloj životnoj dobi.

Uz izrazitu suhoću cijele kože, u pregibima se vide crvenilo, ljuskanje te ekskorijacije uzrokovane grebanjem.

Blaži oblici atopijskog dermatitisa se liječe lokalnim kortikosteroidnim preparatima i imunomodulatorima takrolimusom i pimekrolimusom, dok je u teškim oblicima potrebno uvesti sustavnu imunosupresivnu terapiju, kao što su lijekovi poput ciklosporina, metotreksata i nove biološke terapije JAK inhibitorima.

Upalne kožne bolesti

U upalne bolesti kože ubrajamo psorijazu, koja prema težini varira od blagih oblika s nekoliko ružičastih, ljuskavih ploča na laktovima, koljenima i leđima pa do teških oblika gdje ljuskave ploče zahvaćaju veliki dio kože i vlasišta, a javljaju se i promjene na noktima i zglobovima.

Psorijaza je bolest koju danas zahvaljujući suvremenoj imunosupresivnoj terapiji i biološkim lijekovima izvrsno liječimo.

Od ostalih upalnih bolesti kože česti su i lihen planus sa manjim zagasito crvenim promjenama koje se javljaju na zapešćima i šire po podlakticama te na trup i potkoljenice, a liječi se lokalnim i sustavnim kortikosteroidima, te retinoidima i fototerapijom.

Imam 23 godine i bolujem od psorijaze od svoje 16-e godine. Psorijaza je bolest koja je imala veliki utjecaj na moj život, osobito u tim kriznim godinama puberteta. Česti pogledi prema mrljama na mojoj koži i upiti o bolesti su mi postajali sve veći teret. Godinama sam bila zarobljena crvenim i ljuskavim promjenama po koži koje su sve više počele utjecati na druga područja moga života. Svake godine bi imala sve veću površinu kože zahvačenu psorijazom, usprkos skupim kremama, čajevima pa čak i pokušaju liječenja sistemskom terapijom. Osjećala sam se nesretna i zarobljena u svojoj koži, počela sam izbjegavati socijalni kontakt s ljudima zbog nelagode. Zbog psorijaze nisam oblačila odjeću koju sam željela, nisam nosila frizure kakve sam htjela, a nokti su mi bili bolesni. Psorijaza mi je remetila san, spolni život, način korištenja slobodnog vremena… Poslije  sedam godina života s psorijazom put me odveo do prof.dr.sc. Marije Kaštelan koja mi je omogućila priliku za još jednim načinom liječenja. Nakon vrlo kratkog vremena, tek nekoliko pregleda, par nalaza koji su mi bili potrebni konačno mi je odobreno liječenje biološkom terapijom. Rezultati su bili vrlo brzo vidljivi i doveli su me do konačnog cilja. Lijek je u obliku injekcije za potkožnu primjenu i primjenjujem ga svakih 12 tjedana. Ono s čim sam se do sad susretala, a takav slučaj nije sa Skyrizi injekcijom, su nuspojave. Nakon primanja lijeka nisam primijetila niti jednu nuspojavu. Biološka terapija mi je vratila život, zdravu kožu i osmijeh na lice. Svim ljudima i djeci koja boluju od ove bolesti želim od srca reći da vjeruju i da ne odustaju od liječenja. 

Martina O., 23 god.