Što je melanom i kako se otkriva?

Melanom je zloćudni tumor koji nastaje iz melanocita.

Uz Merkelov karcinom smatra se najzloćudnijim tumorom kože, ali i najzloćudnijim tumorom uopće, budući da kasno prepoznavanje i liječenje dovode do nastanka po život opasnih metastaza.

Najčešće se javlja u osoba srednje i starije životne dobi, a u djece je rijedak.

Kako nastaje melanom?

Uzrok nastanka melanoma je multifaktorijalan što znači da više različitih čimbenika u konačnici može dovesti do nastanka melanoma.

Kao jedan od osnovnih čimbenika smatra se ultraljubičasto sunčevo zračenje, osobito UVB zrake, koje imaju kancerogeni potencijal.

Smatra se da je izgaranje na suncu u djetinjstvu jedan od značajnijih čimbenika u nastanku melanoma, te je osobito važno djecu u dobi do 14 godina tijekom ljeta dobro zaštititi od sunca. Ostali uzročni čimbenici su velik broj madeža, posebice nepravilnih atipičnih madeža, svijetla put, te imunosupresija.

Budući da se melanom može javiti u više članova iste obitelji, dokazana je genska predispozicija za obolijevanje od melanoma.

Nastaje li melanom iz madeža?

Iako je uvriježeno mišljenje da melanom nastaje iz madeža, koji se počinje mijenjati, odnosno izrazito tamniti, u pojedinim dijelovima gubiti boju ili se povećavati, samo manji postotak melanoma nastaje na ovaj način. Većina melanoma ipak nastaje na prethodno nepromijenjenoj koži i očituje se kao smeđe-crna ili plavo-crna a nešto rjeđe i ružičasta, plošna ili okrugla izraslina, koja raste, mijenja boju a u uznapredovalom stadiju i krvari.

Kako prepoznati melanom?

Budući da je melanom izrazito opasan ako se prekasno otkrije, a suprotno tome s vrlo dobrom i obećavajućom prognozom, ako se na vrijeme odstrani i liječi, veliku važnost treba pridati ranom prepoznavanju, otkrivanju i liječenju melanoma. Stoga je iznimno važno sustavno promatranje i praćenje kože kako od strane samih ljudi putem samopregleda te pregleda kod liječnika obiteljske medicine i dermatologa.

Kako izvesti samopregled?

Proces samopregleda pronađite ovdje.

Što je dermatoskopija i kako se izvodi?

Kod dermatologa se madeži pregledavaju ručnim, te digitalnim dermatoskopom. Radi se o uređaju koji povećava 10 do 400 puta, a uz analizu pigmentne lezije ima mogućnost i pohrane slika, te usporedbe kod slijedećih pregleda. Dermatoskopske preglede trebalo bi ponavljati ovisno o ukupnom broju madeža na tijelu bolesnika, nazočnosti atipičnih madeža, fototipu kože, te osobnoj i obiteljskoj anamnezi na pojavu kožnih tumora, posebice melanoma.

Pridržavajući se ovih osnovnih načela o redovitim samopregledima madeža, te pregledima kod dermatologa, pojava melanoma, posebice onih viših stadija s lošom prognozom, svest će se na najmanju moguću mjeru.

Ukoliko primijetite veće promjene na koži, svakako je važno što prije otići na pregled.
Kontaktirajte nas i ugovorite termin za virtualni pregled ili pregled uživo – tu smo za Vas!

Autor: prof. dr. sc. Larisa Prpić Massari, subspecijalist dermatološke onkologije, Poliklinika 3DERM, Rijeka.