Planocelularni karcinom kože – što je i kako se liječi?

Planocelularni karcinom kože nastaje iz stanica spinoznog sloja epidermisa i čini 20 posto svih nemelanomskih kožnih karcinoma.

Kao i kod bazalioma i ova se vrsta raka kože javlja predominantno na dijelovima tijela koji su bili izloženi suncu, kao što su vrat, uši, lice ili stražnji dio šaka, ali se može razviti i na drugim područjima, kao što su genitalna regija i usna šupljina, kao i u kroničnim upalnim promjenama i u ožiljcima.

Planocelularni karcinom kože je maligni tumor koji može metastazirati obično prvo limfogeno u regionalne limfne čvorove, a potom i u udaljene organe.

Obično nastaje iz prekanceroza poput aktinične keratoze, aktiničnog heilitisa, Bowenove bolesti, tako što te lezije počinju rasti, povećavati se i unutar njih se pojavljuju izrasline ili rane.

Kako liječimo planocelularni karcinom kože?

Planocelularni karcinom kože se mora što ranije liječiti da bi se spriječio njegov rast i evantualni nastanak neželjenih metastaza. Svaku leziju sumnjivu na ovu vrstu karcinoma treba biopsirati, a po potvrdi dijagnoze kompletno kirurški odstraniti ili ako se radi o starijim osobama liječiti radioterapijom.

Također je potrebna obrada sa isključivanjem eventualnog širenja u regionalne limfne čovorove koja uključuje ultrazvučnu pretragu.

Ukoliko sumnjate da vi ili netko od vaših bližnjih ima karcinom kože, svakako je važno što prije otići na pregled.

Kontaktirajte nas i ugovorite termin za virtualni pregled ili pregled uživo – tu smo za Vas!